joi, 21 noiembrie 2013

Educaţia permanentă


Tot mai des în ultima vreme, în viaţa noastră intervin diferite schimbări, de aceea trebuie să ne adaptăm la anumite lucruri noi, evenimente, tipuri de învăţare, etc. Sunt tot mai multe răspunsuri pe care le aşteptăm de la cineva, de la ceva, în special de la educaţie. Însă educaţia, după cum bine ştim, trebuie să fie anticipativă şi prospectivă.
“Consecinţele economice şi sociale ale revoluţiei ştiinţifice şi tehnice îi obligă pe toţi cei preocupaţi de a define şi aplica politicile educative la conceperea educaţiei şcolare primare, secundare şi post-secundare ca un element sau parte a unui process permanent care începe de la educaţia preşcolară şi adduce în discuţie nu învăţământul realizat de educator, ci achiziţia cunoştinţelor şi învăţarea deprinderilor în cadrul vieţii active. Ea presupune, de asemenea, o bună articulare a educaţiei extraşcolare cu alte activităţi care se desfăşoară în afara şcolii” (Aitken, p.21).
“Conceptul de educaţie permanentă trebuie disociat de o altă noţiune, adică de caracterul permanent al educaţiei. Necesitatea permanenţei educaţiei în plan individual şi social a fost întrevăzută cu mult timp în urmă, în primul rând de clasicii pedagogiei universale. >> Pentru fiecare om viaţa sa – notează Comenius – este o şcoală, de la leagăn până la mormânt.<< şi tot el consider că >> tot ce suntem, ce facem, ce gândim, vorbim, urzim, dobândim şi posedăm nu este altceva decât o anumită scară pe care urcăm din ce în ce mai mult, spre a ajunge cât mai sus, fără încă a putea atinge vreodată suprema treaptă << (1970, p. 20)”.[1]
După cum ne spune şi C. Cucoş în cartea sa Pedagogie, educaţia permanentă este un concept specific pedagogiei contemporane. Educaţia permanentă ne ajută în procesul de adaptare la solicitările multiple şi inedite, şi se accentuează idea că în “societatea democratic fiacre învaţă de la fiecare” (Văideanu, 1988, p.37).
Obiectivul educaţiei permanente este reprezentat de progresul individual şi social. Acest tip de educaţie putem spune că o “regândeşte” pe cea obişnuită, aducând o înălţare a individului uman în societate, deoarece pune accent pe autonomie şi schimbare.
Bazele educaţiei permanente se pun în şcoală doarece aduc cu sine idea de a învăţa pentru a face faţă unor situaţii noi, inedită, etc., de a interacţiona cu ceilalţi sau cu sine însuşi, iar copiii trebuie să deprindă această capacitate de a se forma într-un mod consecvent încă de mici. Copiii ar trebui să fie îndrumaţi spre achiziţionarea unei atitudini pozitive orientate spre învăţare, dar în acelaşi timp trebuie să aibă parte de acea libertate  necesară pentru formarea unicităţii, personalităţii proprii, creativităţii, etc.
Consider că această educaţie ar trebui insuflată încă de la cele mai mici vârste, începând cu clasele preşcolare şi şcolare, ţinând cont că aceasta este vârsta la care caracterul, personalitatea încep să se formeze; acum este perioada în care ei văd în educator un model şi tinând cont că această educaţie este “permanentă” ar trebui să fie prezentă pe tot parcursul vieţii, să înceapă de la cele mai fragede vârste şi să continue până la sfârşitul nostru, deoarece în permanenţă învăţăm lucruri noi şi de asemenea avem de învăţaţ de la oricine, deseori chiar şi de la cei mici, sau de la cei de la care ne aşteptăm mai puţin.




[1] Cucoş, C., Pedagogie, Ediţia a II-a, Editura Polirom..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu